Sledi nam na Facebooku

NAZARETH & WISHBONE ASH

Koncert, oz. mini festival se je zgodil 20.9.2012 v ljubljanskih Križankah

NAZARETH:
Prvaki škotskega klasičnega rocka Nazareth, v izročilu katerih težkorockerskemu zvoku družbo dela piš škotskih višavij, so v deželi na sončni strani Alp nazadnje nastopili sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja na Primorskem, na njihov povratek v naše loge je bilo torej treba čakati več kot poldrugo desetletje! Nazarethe je na oder napovedal nihče drug kot njihov vrstnik Dragan Bulič, kvartet pa je skupno druženje po standardnem intru tadicionalnih škotskih dud otvoril s skladbo Silver Dollar Forger.
Dan Mccafferty ostaja prava maskota in vodja skupine! Simpatični sivolasi možakar, ki se je z močnim škotskim naglasom hipoma priljubil občinstvu, je s svojim hreščečim vokalom komaj še vozne »stoenke« v skladbe vnašal prepoznaven pečat sleherne Nazareth stvaritve. Njegov nastop je bil sicer bolj zadržan kot ponavadi, za kar je verjetno kriv nadpovprečno mrzel septembrski večer, na kar je s stalnim drgnjenjem rok opozarjal tudi basist Agnew na desni strani odra. Pri prepoznavnejših napevih, kot sta večno zime zelena balada Love Hurts, ki je pričakovano doživela najevforičnejši odziv celega večera, ali pozitivno razpoloženjska Broken Down Angel, je McCafferty poln avditorij Križank pozival k družnemu prepevanju. Njegov vokal je proti koncu nastopa začenjal kazati znake utrujenosti, vseeno pa je sploh glede na že 65 križev čez hrbet svojo nalogo oddelal popolnoma suvereno, celo tako zelo, da je s predstavo samozavestno zabrisal rokavico vsem, ki so ga z opravljivimi govoricami prehitro pribili na križ.


Nazareth so v Križankah pripravili zadovoljivo predstavo, s katero so prepričali zbrane ljubitelje starošolskega rocka, za še višjo oceno pa bi morali Škoti dodati na plin pri intenzivnejšem stiku s publiko, saj je kvartet na momente deloval vse preveč zaspano, kot tudi pri sami minutaži odigranega koncerta.

 

WISHBONE ASH:

Britanske art rockovske težko-kategornike je na oder napovedal Rockline novinarski tovariš, legendarni Jernej Vene, ki je med drugim naznanil tudi imena vseh članov skupine. Wishbone Ash, kateri se po izidu aktualnega studijskega albuma »Elegant Stealth« (2011) še vedno nahajajo v fenomenalni koncertni formi, so bili popolni zmagovalci večera in Nazareth-om ukradli naslov glavne atrakcije tega edinstvenega dogodka. Med člani banda nad katerimi, tako kot po navadi, s pomočjo svoje kultne flying-V električne kitare bdi poslednji originalni Wishbone Ash član, kitarski virtuoz in pevec Andy Powell, vlada izjemna uigranost, še posebno na račun epskih kitarskih multi-harmonij, njihovega zaščitnega znaka, kateri je navdušil cele generacije trdo rockerskih, prog rockovskih in težko metalskih izvajalcev. Wishbone Ash v svojem kompleksnem slogovnem pristopu poleg proga in trdega rocka negujejo tudi prvine bluesa, folka in jazza, tako da jih je še dandanes najlažje označiti kot art rock o čemer so se tisti, zlasti mlajši koncertni obiskovalci, katerih enkrat za spremembo ni manjkalo, medtem ko so jih številni izmed njih gledali prvič, lahko v polno prepričali. Wishbone Ash so imeli skozi celoten nastop izvrsten zvok za kar gre glavna zasluga ozvočevalni ekipi Festival Novo Mesto.

Tovrstne skupine z izpostavljeno 'art' komponento v naše loge na žalost zaidejo manj pogosto kot zapade dež na puščavo, tako, da je bilo v užitek opazovati buren odziv publike, ko so Wishbone Ash svoj nastop odprli z nepozabnim »Argus« (1972) zimzelenom »The King Will Come«, katerega so kmalu zatem dopolnili z nesmrtno proto metalsko epopejo z naslovom »Warrior« na kateri so kitarske harmonije med Powellom in Muddyem Manninenom še posebno zacvetele. Z »Argus«-a, ki letos praznuje že štirideseto obletnico izida in še vedno ostaja njihov daleč najbolj priljubljen ter za večino privržencev tudi najboljši album so odigrali še dve klasiki, melanholično mojstrovino »Sometime World« in energični rocker »Blowin' Free«. Slednji je bil skupaj z »Wishbone Four« (1973) presenečenjem »Ballad of the Beacon« odigran v dodatku. Po odigranem dodatku so se »Wishbone Ash« ob gromkem aplavzu v slogu velikih zmagovalcev večera poslovili z odra in svoj prostor oddali legendarnim škotskim rockovskim nadebudnežem Nazareth.

 

GHB:
Pred prihodom obeh legend nas je ogreval naše gore list, Grega Habič Band, katerega je na oder napovedal nihče drug kot RockLine glavni urednik Aleš Podbrežnik. Nadebudni kitarski virtuoz, ki je bil žanrsko nezdružljiv z obema glavnima atrakcijama večera, je med igranjem svoje unikatne verzije inštrumentalno zasoljenega 'kitarskega rocka' v katerem se skrivajo vplivi različnih žanrov doživel dostojen odziv publike, kar je bilo zares lepo videti in gospodu Habiču služi kot lepa popotnica za bodoče podvige.

 

Organizator koncerta Concertica

 

Setlista

Nazareth
1. Silver Dollar Forger
2. Telegram
3. This Month's Messiah
4. Sunshine
5. Turn On Your Reciever
6. Cocaine
7. Radio
8. Love Hurts
9. This Flight Tonight
10. Broken down Angel
11. Hair Of The Dog
---dodatek---
12. Night Woman
13. Razamanazz
14. Dream On

Wishbone Ash
1. The King Will Come
2. Warrior
3. Can't Go It Alone
4. Sometime World
5. Open Road
6. Warm Tears
7. Lady Jay
8. Jailbait
9. Engine Overheat
10. Phoenix
---dodatek---
11. Ballad Of The Beacon
12. Blowin Free

AVTORJI:
Peter Podbrežnik (uvod, Wishbone Ash, GHB)
Urban Bolta (Nazareth)
Rockline.si

Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike za interno uporabo.
Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.